Google+, proiectul esuat de retea sociala a gigantului de cautare, va fi in cele din urma desfiintata in dimineata zilei de marti. Lansata in 2011, aflandu-se in competitie cu Facebook si Twitter, a fost a patra incercare a celor de la Google de a avea o retea sociala. Insa  platforma nu a reusit sa atraga oamenii, chiar si dupa ce Google a fortat-o oarecum pe comunitatea YouTube. Pana la sfarsitul anului 2011, analistii scriau deja necrologuri. Dar Google a decis sa inchida site-ul numai dupa descoperirea unei incalcari a datelor, in 2018. Avea multe dintre caracteristicile tipice retelelor sociale, cu capacitatea de a posta fotografii si actualizari de stare pe fluxuri individuale. Cu toate acestea, Google a descris reteaua ca pe un “strat social” conceput sa functioneze in cadrul tuturor serviciilor sale. Principalele sale avantaje erau abilitatea de a sorta prietenii in “Circles” si de a efectua apeluri video de grup cu “Hangouts”. La momentul in care a fost lansata reteaua, Google se lauda ca milioane de oameni s-au inscris in cateva saptamani. Problema era ca, dintre toti cei care s-au inregistrat, prea putini foloseau reteaua respectiva.

“Dau click pe newsfeed-ul meu si vad tamburul suflat pe pagina goala”, a scris Paul Tassi, pentru Forbes, la cateva saptamani de la lansarea platformei. “Este o pustietate vasta si goala, plina de oameni care s-au inscris, dar nu au ramas niciodata sa-si dea seama cum functioneaza lucrurile”.

“Google+ a fost destinat sa esueze inca din prima zi”, spunea Matt Navarra, un consultant in domeniul social media. “Problemele cu interfata utilizatorului, inflexibila si prost conceputa, aparitia tarzie a acestuia in comparatie cu giganti precum Facebook, o experienta disjointa a utilizatorilor si zvonurile despre neintelegerile interne despre modul in care Google+ putea fi valorificat” au afectat platforma, spune el. Google+ a aplicat o politica stricta a numelui real si a interzis persoanele care foloseau pseudonime sau nume de ecran, de multe ori blocandu-i si din alte servicii Google, precum Gmail. In mod neobisnuit, au urmat si marcile si firmele care si-au facut cont, stergandu-le profilurile. Mai tarziu, cei de la Google au recunoscut, eventual, ca a fost o greseala si au decis ca firmele puteau crea profiluri pe Google+. Insa cei care s-au inscris pentru a arunca o privire au fost adesea confuzi in legatura cu ceea ce au vazut.

In aprilie 2014, fondatorul Google+, Vic Gundotra, a parasit compania, iar schimbările au aparut rapid. Functiile de succes precum Hangouts si Photos au fost separate de Google+ si au continuat ca servicii independente. Google a inceput sa descentralizeze Google+ de la aplicatiile sale, precum YouTube si Google Play, pentru a multumi producatorii de filme si de aplicatii in urma unor reclamatii din partea acestora. În 2015, Google+ a trecut printr-un  proiect al companiei, care a schimbat interfata astfel incat serviciul sa se concentreze asupra “comunitatilor”, insa nici acest lucru nu a reusit sa aprindă interesul pentru platforma. In cele din urma, au fost descoperite doua incalcari ale datelor care au determinat Google sa inchida reteaua sociala. In 2018, inainte de a fi inchisa, Google+ a trecut printr-un scandal asemanator cazului dintre Facebook si Cambridge Analytica, in care s-a descoperit faptul ca reteaua a colectat informatiile personale a pana la 52 de milioane de membri si le-a distribuit dezvoltatorilor terti.

Google desfiinteaza proiectul Google+

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *