In urma scandalurilor neintrerupte in care reteaua sociala este implicata de mai bine de doi ani de zile, exista acum un nou curent care solicita desfiintarea, in intregime a Facebook-ului. Printre sustinatorii acestei idei este si co-fondatorul platformei, Chris Hughes, un vechi prieten de-al directorului executiv Mark Zuckerberg. Dar cei de la CNET nu cred ca asta este ceea ce-si doresc oamenii. Baietii de la publicatia americana considera ca ceea ce voiau acestia sa spuna este sa spuna este “sa-l pedepsim pe Mark Zuckerberg”. Facebook, condus de Zuckerberg, a comis, aparent, orice greseala majora posibila in industria tehnologica. Nu numai ca nu a oprit campaniile rusesti de interferenta in alegerile prezidentiale din Statele Unite din 2016, dar Zuckerberg a respins, intr-un mod destul de arogant, preocuparile fostului presedinte Barack Obama in acest sens. In schimb, Zuckerberg a spus ca este “o idee destul de nebuna”, practic infirmand orice fel de implicare a retelei sociale intr-o astfel de situatie. Si asta inainte de a-si cere scuze un an mai tarziu, pentru aceeasi situatie.

Si asta nu e tot. Nu a reusit (sau nu si-a dorit) sa protejeze confidentialitatea utilizatorilor de pe platforma sa atunci cand dezvoltatorii de aplicatii au inceput sa colecteze datele a zeci de milioane de oameni, asa cum s-a vazut clar in timpul scandalului Cambridge Analytica de anul trecut. Sunt zvonuri ca ar fi si vandut o parte din datele utilizatorilor unor companii ca Yahoo, Spotify, Apple sau Amazon. A lasat filmarea atentatului din Noua Zeelanda, acel atac asupra a doua moschei din Christchurch in luna martie, sa fie transmis in direct timp de 17 minute, o inregistrare care inca se mai raspandeste pe internet, la doua luni dupa intamplari. Ca sa nu mai mentionez faptul ca Facebook nu a reusit, iar asta a fost una dintre cele mai mari erori ale retelei sociale, sa ia decizia corecta in cazul islamist din 2017, atunci cand cand nu au oprit campaniile de propaganda ale armatei Myanmar de a rula pe platforma sa.  Potrivit anchetatorilor ONU, toate postarile si imaginile de ura publicate de Myanmar au jucat un “rol determinant” in atentatele impotriva minoritatii musulmane din Noua Zeelanda. Prin urmare, putem trage o singura concluzie: faptul ca cei de la Facebook aucod jucat un rol important in demararea unui masascru, prin simplul fapt ca reteaua sociala nu a ridicat nici macar un deget pentru a opri fenomenul. Pana cand nu au sarit si guvernele tarilor respective, cel putin.

Nu e de mirare ca sunt din ce in ce mai multe voci care solicita desfiintarea Facebook. Sincer, ma mir ca a durat atat de mult. Insa, sunt si alte voci care considera ca desfiintarea retelei sociale nu ar imbunatati cu nimic situatia actuala. Multi sustin ca ar trebui doar Zuckerberg pedepsit, cu scopul sa se invete minte pe viitor sa nu mai sfideze fatis utilizatorii incalcandu-si propriile reguli de comunitate, termeni si conditii prin abuzurile sale repetate impotriva utilizatorilor. Nu inteleg ce pedeapsa ar fi mai puternica decat deconectarea acestuia de la centrul puterii sale. 

Facebook ar trebui pedepsit, nu desfiintat, sustin unii
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *