Mai mult decat declara in surse? Clar, orice companie stie mult mai multe decat declara pentru orice instanta judecatoreasca sau opinie publica, despre orice scandal ar fi vorba. Mai ales in domeniul tech, unde se poseda exact tehnologia necesara pentru a detine control total asupra vietii unui om, indiferent de subiectul despre care e vorba intr-un anume caz. In cazul de fata, avem subiectul Cambridge Analytica, si exista dovezi clare asupra faptului ca cei de la Facebook nu au fost total deschisi in privinta informatiilor pe care le au in acest caz. Scandalul Cambridge Analytica este unul care, in particular, a adus extrem de multe probleme Facebook in atentia publicului, si chiar si in 2019, dupa acea amenda uriasa a celor de la FTC, care ar fi trebuit sa marcheze incheierea acestui caz, detalii legate de acesta continua sa iasa la iveala. Evident.

Astfel, tocmai a aparut prin presa detalii despre un nou document in acest sens. Documentul cu pricina prezinta o serie de mailuri intre angajați ai companiei din care aflam ca cei de la Facebook erau mai mult decat constienti in legatura cu o posibilă bresa de securitate, si asta inca din septembrie 2015. Din nou, probabil ca ei au si incurajat existenta acestei brese de securitate, insa deocamdata acestea sunt afirmatii lipsite de dovezi concrete in acest sens. In fine. Ideea e ca mesajele ne arata discuții legate de Cambridge Analytica și alți terți despre care compania ar fi fost conștientă că foloseau datele utilizatorilor în modalități care încălcau politica platformei.

Desfasurarea evenimentelor reprezinta un detaliu extrem de important in acest sens. In aprilie 2018, Mark Zuckerberg a declarat, in fata Senatului american, ca cei de la Facebook nu stiau nimic in legatura cu furtul de date. Zuck a pozat in victima, spunand si ca el insusi ar fi fost furat. Mai spunea si ca a aflat totul din presa, doar in momentul in care cei de la The Guardian au publicat informatii în acest sens. In iulie 2019, Comisia pentru Bursa si Valori Mobiliare a depus o plangere in care a sustinut ca Zuckerberg nu a spus adevarul in declaratiile sale. Acum, NBC a facut public acest schimb de mesaje, care arata ca, intr-adevar, cel putin anumiti angajati ai companiei erau conștienti de o posibila bresa de date. Si asta in septembrie 2015.

Cu toate acestea, ntr-o postare pe blog, Facebook sustine ca discuția dintre angajați se referea la un alt tip de furt de date. Cu alte cuvinte o bresa de securitate care nu ar fi avut nici o legatura cu Cambdrige Analytica. Pentru putin context, scandalul Cambridge Analytica, a fost printre cele mai grave, daca nu cea mai grava, situatii cu care Facebook s-a confruntat in ultimul timp. Asta pentru ca platforma a permis scurgerea datelor utilizatorilor. Pe scurt, compania Cambridge Analytica a obținut date personale de la peste 87 de milioane de utilizatori, date pe care le-a colectat și stocat prin incalcarea termenilor de utilizare ai Facebook. Iar Facebook a permis ca asta sa se intample.

Ce stia Facebook, de fapt, despre Cambridge Analytica?
Tagged on:     

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *