Iti mai amintesti de acei rapperi din underground care cantau la un moment dat despre cum o sa fie controlata toata informatia de catre guverne prin intermediul monitorizarii active? Ei bine, se pare ca au avut dreptate, iar acesta este doar un prim pas spre un viitor din ce in ce mai incert. In care libertatea de a iesi pe strada ar putea foarte bine sa fie incalcata de catre astfel de sisteme, ca cel de recunoastere faciala. Unul extrem de controversat, trebuie sa recunosc. Opinia in legatura cu aceasta tehnologie inca este una care difera in functie de locatia geografica in care sunt instalate aceste sisteme. Si ma refer, opinia oamenilor politici care conduc aplicarea acestora in primul rand. Nu este o problema in Romania, pentru moment, si este unul dintre singurele momente in care chiar ma bucur ca traiesc intr-o tara mai inapoiata din punct de vedere tehnologic. Pentru ca sunt absolut sigur ca nici nu va reprezenta o pentru multa vreme de acum incolo. Cu toate astea, ma gandesc la cei care s-au nascut in tari mai dezvoltate si ajung la concluzia ca in alte parti ale lumii se ridica mari semne de intrebare in privinta acestei tehnologii si modul in care ar putea afecta drepturile cetatenilor.

In timp ce San Franscisco a devenit primul oras din lume care a interzis utilizarea tehnologiei de indentificare faciala de catre fortele de politie, Londa a devenit primul oras in care s-a acordat o amenda din cauza faptului ca unul dintre cetateni nu a vrut sa se identifice la comanda. Ajungi sa te intrebi in ce parte a lumii se vrea exercitarea unui control mai mare in numele progresului tehnologic. Ca sa nu mai mentionez ca e o incalcare fatisa a drepturilor omului, insa nu ca le-ar pasa prea mult celor care lasa astfel de tehnologii sa fie implementate in primul rand. 

Si ca tot vorbeam de Londra, ce alta tara ar putea adopta cu bratele mai deschise o astfel de tehnologie decat Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord? Pe masura ce s-a ajuns la o concluzie in privinta primei actiune in instanta la nivel mondial impotriva controversatei tehnologii, doi judecatori de fond au respins cazul introdus de grupul de campanii pentru drepturile omului Liberty, in numele lui Ed Bridges, un rezident din Cardiff a carui fata a fost scanata de Politia South Wales in timpul unui proces de recunoaČ™tere faciala. Ceea ce inseamna ca Anglia devine prima tara din lume in care gaborii au legal voie sa foloseasca identificarea faciala ca metoda de control a populatiei tarii. Si da, asta in ciuda faptului ca se incalca un principal drept mentionat in documentul international al ONU, cel privind libertatea de exprimare a cetatenilor. 

Lordul Justice Haddon-Cave, alaturi de celalalt judecator, Justice Swift, a ajuns la concluzia ca utilizarea de catre Politia de South Wales a recunoasterii faciale nu a incalcat in absolut nici o maniera documentul Legii drepturilor omului. Oare ce se va intampla cand aceasta metoda de control va fi instalata global?

Politia obtine legalizarea recunoasterii faciale in primul caz mondial

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *