Apple a avut parte de un criticism server in urma deciziei companiei americane de a recunoaste faptul ca peninsula Crimeea este parte a Rusiei. Pentru ca asta a insemnat gestul pe care compania americana l-a facut in acest sens. Apple Maps si Weather sunt aplicatiile companiei americane, dezvoltate pentru dispozitivele iOS ale acesteia. Iar, prin decizia celor de la Apple, incepand de saptamana trecuta, au inceput sa afiseze Crimeea ca teritoriu rusesc, pentru utilizatorii care acceseaza aceste doua aplicatii din Federatia Rusa. Acest subiect a fost dezbatut intens in ultima vreme, fiind unul cat se poate de controversat. SI mai ales unul care vine in anti-teza cu politica Statelor Unite, tara din care Apple provine. 

Se spune ca au existat presiuni din partea Dumei de Stat, organul legislativ de la Moscova, pentru ca companiea din Copertino sa ia aceasta decizie. Si ca cei de la Apple s-ar fi conformat special pentru a pastra deschiderea pe care o au pe piata din Rusia, una extrem de atractiva din perspectiva. Apple nu e Google sa poata fi interzisa de catre guvernele autoritare sau totalitare pentru rezultatele pe care le afiseaza. Apple este o companie care colaboreaza cu fiecare tara sau corporatie cu care are ocazia de a colabora. Motiv pentru care activeaza si pe piata din China, conformandu-se si cu solicitarile guvernului chinez de a elimina orice implicatie a faptului ca Taiwan ar putea fi vreodata un stat independent. Alaturi de orice cale de acces a protestatarilor din Hong Kong la organizare prin intermediul dispozitivelor companiei americane. Cu alte cuvinte, compania din Copertino a inceput sa faca jocurile regimurilor autoritare cu scopul de a-si mentine pozitia pe pietele de desfacere ale statelor respective. Iar Rusia si China sunt cele mai mari rivale ale Statelor Unite, acesta este un lucru arhi-cunoscut in momentul de fata. 

In orice caz, mutarea celor de la Apple a atras controverse pana la replici din partea guvernului ucrainean. Mai degraba din partea ministrului de Externe al Ucrainei, care a acuzat compania americana de ignoranta ca urmare a deciziei legate de Crimeea. “IPhone-urile sunt produse grozave”, a scris Vadym Prystaiko pe contul sau oficial de Twitter  “Cu toate acestea, @Apple, va rog, ramaneti la tehnologie inalta si divertisment. Politica globala nu este punctul vostru forte. #CrimeaIsUkraine.”, a spus ministrul. 

Ca raspuns, cei de la Apple au spus ca se vor uita mai atent pentru a-si da seama cum sunt de fapt granitele. O purtatoare de cuvant a Apple a declarat ca compania americana nu face altceva decat sa respecte legile internationale si interne, iar schimbarea, care este doar pentru utilizatorii din Rusia, a fost facuta din cauza noii legislatii a Federatiei Ruse. Adevarul e ca Crimeea este guvernata de Rusia, existand in interiorul federatiei cu un statut de republica componenta. Ca urmare a anexarii provinciei de catre Rusia in 2014, dupa criza din Ucraina care a rezultat in demiterea fostului presedinte Viktor Yanuchovich. 

Apple a spus ca va “re-analiza” granitele, in cazul Crimeea
Tagged on:                 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *