Protecia vamala din Statele Unite ale Americii a declarat, in cursul zilei de joi, ca va renunta la planurile de a le cere cetatenilor americani sa treaca printr-o scanare biometrica a fetei la intrarea sau iesirea din tara. In prezent, cetatenii au dreptul sa renunte la scanari, insa o regula propusa a indicat faptul ca agentia ar planui sa faca acest program obligatoriu pentru toti calatorii. Regula propusa a fost publicata pentru prima data in primavara anului 2018 in Agenda Unificata a Actiunilor de Reglementare, un compendiu pe care Oficiul Executiv al Presedintelui il publica odata la fiecare trei luni. Un proces de elaborare a regulilor care permite comentarii publice are loc, de obicei, inainte ca o initiativa legislativa sa devina o noua reglementare. Propunerea CBP a fost republicata in aceasta toamna, ceea ce a determinat publicatia TechCrunch sa intrebe agentia daca mai respecta aceasta regulementare.

“Nu exista planuri actuale care sa solicite cetatenilor americani sa furnizeze fotografii la intrarea si iesirea din Statele Unite”, a declarat agentia intr-un comunicat. “CBP intentioneaza ca actiunile de reglementare planificate privind cetatenii SUA sa fie eliminate de pe agenda unificata data viitoare cand va fi publicata.” Cu alte cuvinte, vamile de control la frontierele SUA nu vor mai avea identificare faciala. Din nou, pe cat de eficienta ar fi fost aceasta metoda atunci cand vine vorba despre depistarea persoanelor certate cu legea, pe atat de controversata este utilizarea tehnologiei de recunoastere faciala in spatiul public. Iar tehnologia de recunoastere faciala tinde sa aiba un rol din ce in ce mai mare in lume, fiind utilizata in scopuri publice in anumite locuri. Unul dintre aceste locuri este Londra, unde camerele video amplasate pe strazi au recunoastere faciala, iar tribunalele britanice au declarat ca acest lucru nu incalca drepturile omului. In acelasi timp, orase precum San Franscisco au interzis politiei sa utilizeze aceasta tehnologie, deci sunt pareri pro si contra, ca in orice caz mai controversat. 

Programul biometric s-a extins la cel putin 17 aeroporturi, iar CBP intentioneaza sa scaneze 97% dintre pasagerii care vor sa paraseasca Statele Unite, pana in 2021. Sistemul scaneaza pasagerii cu fata chiar inainte de imbarcarea aeronavelor, in cautarea de pasageri care nu se potrivesc cu fotografiile pasaportului si cu celalalte acte. Si sunt suficient de multe astfel de persoane. Desi mai sunt si cei care parasesc tara folosindu-se de documente false (care ar mai fi si vizitat un chirurg plastician inainte sa incerce sa paraseasca tara; sunt o multime de oameni cu o multime de documente, sistemele de securitate nu au cum sa-i verifice pe fiecare in parte). 

Tehnologia promite sa accelereze calatoriile internationale prin aeroporturi, insa avocatii in materie de confidentialitate au ridicat ingrijorari cu privire la acest aspect. Preocuparile includ rate mari de fals, negative pentru femei si oameni de culoare, si daca exista suficiente verificari in ceea ce priveste modul in care datele biometrice pot fi utilizate de catre agentiile guvernamentale. Sistemul pastreaz─â fotografii cu cetatenii americani timp de 12 ore. Pastreaza si fotografiile cu cetateni straini, doar ca pe o perioada mai indelungata de timp (adica 14 zile), dar le impartaseste si cu baza de date DHS numita IDENT, care stocheaza fotografii timp de 75 de ani. 

Initiativa de a introduce recunoasterea faciala la aeroporturile din SUA, abandonata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *