Aplicatia video are mai multe accesari fata de motorul de cautare american, potrivit Cloudflare, o companie de securitate IT. Clasamentul arata ca cei de la TikTok au doborat Google de pe primul loc in optiunile utilizatorilor in cadrul lunii februarie, martie si iunie anul acesta si a deținut pozitia numarul unu incepand din august. Anul trecut, Google a fost pe primul loc, iar o serie de site-uri, inclusiv TikTok, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft si Netflix au fost toate in top 10. Cloudfare a spus ca urmareste datele in legatura cu popularitatea aplicatiilor respective folosind instrumentul sau, Cloudflare Radar, care monitorizeaza traficul web.

Se crede ca unul dintre motivele pentru cresterea popularitatii Tiktok este pandemia de coronavirus, insemnau faptul ca oamenii erau blocati acasa si cautau divertisment. Pana in iulie anul acesta, TikTok a fost descarcat de peste trei miliarde de ori, potrivit companiei de date Sensor Tower.

Retaua de socializare, care este detinuta de o companie chineză numită Bytedance, are acum peste un miliard de utilizatori activi in intreaga lume, iar acest numar continua sa creasca. Acest lucru in ciuda controverselor privind faptul ca este detinuta de catre o companie chinezeasca, fapt ce a ridicat ingrijorari in privinta sigurantei datelor utilizatorilor, dar si a faptului ca are cel mai slab continut calitativ dintre toate platformele video ce gazduiesc creatori de continut. In timp ce unii sunt preocupati de datele pe care aceasta aplicatie le-ar colecta si le-ar trimite guvernului de la Beijing, in China, pentru a respecta regulile de cenzura ale tarii, aplicația se numește Douyin si ruleaza pe o alta retea. Fapt extrem de convenient.

Douyin a fost lansat initial in septembrie 2016. Anul acesta, China a decis ca utilizatorii cu varsta sub 14 ani vor fi limitati la 40 de minute pe zi pe platforma. Decizie care nu poate fi luata in afara granitelor statului comunist, desi, pentru a asigura viitoarele generatii, probabil ca este o decizie ce ar trebui luata.

Preocuparile legate de securitatea

TikTok a fost lansat la nivel international in 2018, dupa fuziunea acestuia cu un alt serviciu de socializare chinezesc, Musical.ly, o aplicatie care le-a permis utilizatorilor sa distribuie videoclipuri cu ei insisi, facand lip syncing pe melodii. Lucru care inca este practicat si pe TikTok-ul actual, pe langa sutele de clipulete in care o multime de oameni incearca sa para amuzanti si nu le iese.

Dupa cum spuneam, platforma de socializare nu este deloc straina de controverse. In 2019, a obtinut o interdictie temporara in India, o ancheta de contraspionaj din partea autoritatilor din SUA dar si o amendă record de 4.3 milioane de lire sterline, dupa ce Musical.ly a gazduit cu buna stiinta continut publicat de utilizatori minori. Fiind una dintre singurele aplicatiii chineze de succes la nivel internațional, politicienii si autoritățile de reglementare din afara Chinei, in special cele din Statele Unite le fonsul razboiului comercial dintre cele doua superputeri, si-au exprimat ingrijorarea cu privire la securitatea si confidentialitatea utilizatorilor si nu numai. Anul trecut, TikTok a fost fortata sa nege ca este controlata de guvernul chinez.

Theo Bertram, seful de politici publice TikTok pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, a declarat ca va refuza orice cerere din partea Chinei de a preda date.

Aplicația gazduieste o varietate de videoclipuri scurte, care acoperă genuri precum comedia, dansul si politica. Da, inslusiv politica, desi la americani sunt rasisti, extremisti si nationalisti albi care posteaza clipuri in voie. Nu ca la noi unde Alexandru Cumpanasu critica la un moment dat sistemul educational cu intentia ascunsa de a prinde la un electorat mai tanar. Mai bine votez Diana Sosoaca, pe bune… Cat despre restul TikTok Romania nici nu cred ca mai are rost sa spun ceva, mai ales cand ma gandesc la faptul ca apar si dispar o multime de “influenceri” care nu ar avea atat de mult succes pe alte platforme. 

TikTok a devenit cea mai populara destinatie online
Tagged on:         

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *